§§§Spør   advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som kan sendes til redaksjonen.

Lønns- og arbeidsvilkår for tannpleiere

Jeg har en privat tannlegepraksis der jeg blant annet har ansatt en tannpleier. Nå har tannpleieren kommet med «Veiledende bestemmelser om lønns- og arbeidsvilkår for tannpleiere ansatt hos privatpraktiserende tannleger» og mener at disse må gjelde. Hva innebærer disse bestemmelsene? Er det en tariffavtale og noe jeg er pliktig å følge?

Svar: De veiledende bestemmelsene du er blitt forelagt er del av en brosjyre utarbeidet av Fagforeningen Delta og Norsk Tannpleierforening. Brosjyren er ment som en veiledning for tannpleiere når de skal inngå arbeidsavtale med arbeidsgivere i privat tannhelsetjeneste. I tillegg til å inneholde et forslag til arbeidsavtale inngår en del supplerende forslag til regulering av ulike arbeidsvilkår.

En del av de bestemmelsene/vilkårene man finner i veiledningen samsvarer med dem man finner i arbeidsmiljøloven, ferieloven, folketrygdloven og lov om obligatorisk tjenestepensjon. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at det i tillegg er foreslått noen vilkår som går lenger enn lovens minstekrav og dels krav som ikke er lovregulert. Dette gjelder blant annet forslagene om minstelønn og lønnsnivå for øvrig, størrelsen på overtidstillegget samt bestemmelser om ulike velferdspermisjoner og ferietidens lengde.

De bestemmelsene i veiledningen som samsvarer med lovkrav er du naturligvis bundet av. De følger av loven fra før, men alt som går ut over dette er du ikke forpliktet til å følge – slike vilkår er en forhandlingssak. De utgjør ingen tariffavtale og er heller ikke på annen måte noe du er bundet av. Det er ingenting i veien for å benytte de vilkårene som fremgår i de veiledende bestemmelsene og gjøre disse til en integrert del av arbeidsavtalen for tannpleieren. I så fall gjør du det fordi det er noe du finner hensiktsmessig og rimelig og derfor kan slutte deg til.

For å unngå forveksling vil jeg for helhetens del nevne at NTF har et samarbeid med Fagforbundet og Parat om det som kalles mønsteravtalen. Den gjelder imidlertid for tannhelsesekretærers arbeidsvilkår. Heller ikke dette er noen tariffavtale som NTFs medlemmer er bundet av, men vilkårene diskuteres hvert år mellom Fagforbundet og Parat på den ene side og Tannlegeforeningen på den annen side. Innholdet i mønsteravtalen utgjør – selv om den altså ikke er bindende – anbefalte standardvilkår.